Tapahtuman oletuskuva

EU:n tuleva kestäviin arvoketjuihin liittyvä sääntely – mitä, missä ja milloin

28.3.2023 14:00

Mariankatu 9, neuvotteluhuone Paja, Helsinki

Tule kuulemaan, millaista sääntelyä EU:ssa valmistellaan kestävien arvoketjujen osalta – ja ennen kaikkea mitä tuleva sääntely tarkoittaa yrityksille EU:ssa ja kolmansissa maissa.

Saat ulkoministeriön virkamiehiltä napakan tilannekatsauksen, mitä tapahtuu juuri nyt metsäkadon torjuntaa, hiilirajamekanismia, yritysvastuuta ja pakkotyön torjuntaa koskevissa säädöshankkeissa. Tämä on siis erinomainen mahdollisuus päivittää omat tiedot näistä hankkeista.

Voit myös kysyä mieltä askarruttavista asioista näihin hankkeisiin liittyen ja valmistautua siten entistäkin paremmin tuleviin muutoksiin.

 

Milloin: tiistai 28.3. klo 14–16 (kahvitarjoilu klo 13:30 alkaen)

Missä: Mariankatu 9, neuvotteluhuone Paja, Helsinki. Tilaan on esteetön pääsy.

Puhumassa:

  • yksikön päällikkö Kent Wilska, ulkoministeriö
  • kaupallinen sihteeri Malena Sell-Myllyoja, ulkoministeriö
  • kaupallinen neuvos Linda Piirto, ulkoministeriö

 

Tilaisuus järjestetään ulkoministeriön ja UN Global Compact Suomen yhteistyönä.

Tapahtuma on avoin ja ilmainen kaikille.

Huom. Tapahtuma on täynnä.

 

 

Taustaa EU:n kestäviin arvoketjuihin liittyvästä sääntelystä:

  • Metsäkadon torjuntaa koskevan EU-asetuksen tavoitteena on varmistaa, etteivät EU-markkinoille asetetut tuotteet edistä metsäkatoa tai metsien laadun heikkenemistä EU:ssa tai muualla maailmassa. Asetus edellyttää tuotteita maahantuovilta tai EU-alueelta vieviltä asianmukaista huolellisuutta metsäkadon torjunnan ja tarkan maantieteellisen alkuperän suhteen. Asetusehdotus koskee palmuöljyä, karjatuotteita, soijaa, kahvia, kaakaota, puutavaraa ja kumia sekä näistä johdettuja tuotteita kuten naudanlihaa, huonekaluja tai suklaata. Sääntelyn kohteena olevien tuotteiden listaa voidaan päivittää tarvittaessa, mikäli tiedot metsäkatoalueista muuttuvat.
  • Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism CBAM) on ilmastotoimi, jonka tarkoituksena on estää hiilivuotoa. Mekanismissa EU:hun maahantuovat tahot ostavat hiilisertifikaatin, joka vastaa hiilen hintaa, joka olisi maksettu jos tuottamiseen olisi sovellettu EU:n hiilen hinnoittelusääntöjä. Vastaava toimi on käytössä Kaliforniassa, jossa sitä sovelletaan sähkön tuontiin. Vastaavia toimia suunnitellaan myös Kanadassa ja Japanissa. Hiilirajamekanismin tuotot ohjataan EU:n budjettiin.
  • Yritysvastuudirektiivi asettaa suurille yrityksille ja tietyillä riskialoilla (tekstiilit, maa-, metsä- ja ruokatalous, metallit) toimiville pienemmille yrityksille velvoitteen tunnistaa, ehkäistä, lieventää ja pysäyttää omaan ja liikekumppaneiden toimintaan liittyviä haitallisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Direktiiviehdotukseen sisältyy myös vahingonkorvausvastuuelementtejä, raportointia ja suurille yrityksille velvoite tehdä suunnitelma ilmastoriskien hallitsemiseksi.
  • Pakkotyön torjuntaa koskeva asetusehdotus kieltää pakkotyön tuotteen tuotantoketjun kaikissa vaiheissa työnteosta jalostukseen. Pakkotyöllä tarkoitetaan työtä tai palvelusta, joka jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan henkilöltä ja johon mainittu henkilö ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut. Asetusehdotuksen soveltamisala on kaikki yritykset ja kaikki tuotteet. Tietyn prosessin päätteeksi erikseen asetettava valvova viranomainen voi todeta tuotteessa hyödynnetyn pakkotyötä. Tällöin yrityksen olisi vedettävä tuotteet pois markkinoilta.
Ilmoittautuminen tähän tapahtumaan on tällä hetkellä suljettu.

Ajankohta

Alkaa:  

28.3.2023 14:00

Päättyy:  

28.3.2023 16:00

Tapahtumapaikka

Mariankatu 9, neuvotteluhuone Paja, Helsinki

Mariankatu 9
00170 Helsinki

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Järjestäjä

UN Global Compact Suomi & ulkoministeriö

info@globalcompact.fi